Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα.... αλλιώς και για καλό σκοπό



Όταν η φίλη μας η Ρου. ρώτησε αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να πουληθεί στο bazaar που διοργανώνει φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά το ξεblogάρισμα το Σαββατοκύριακο 13,14 Δεκεμβρίου, για την ενίσχυση των παιδιών έως 3 ετών που ζουν με τις φυλακισμένες μητέρες τους και των άπορων κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας, εννοείται ότι προσφέρθηκα με χαρά! 

Κι έτσι προχθές το πρωί, την ώρα που ο Γιώργης αποφάσισε να παίξει λίγο μόνος του στο πάτωμα, μπήκα στην κουζίνα για να φτιάξω μπισκότα - μελομακάρονα! Δηλαδή τα γνωστά σε όλους μελομακάρονα αλλά... χωρίς σιρόπι, τραγανά και μπισκοτένια. Τα έχουμε καθιερώσει και με τα παιδιά τα τελευταία χρόνια και γίνονται ανάρπαστα. Για όποιον θέλει, ακολουθεί συνταγή στο τέλος του ποστ. Επειδή το bazaar είναι δύο μέρες και ήθελα να είμαι σίγουρη ότι θα έχουν αρκετά, έκανα διπλή δόση:



Εχθές παρέδωσα στη Ρου. τα σακουλάκια μου γεμάτα με τραγανά και μυρωδάτα μπισκοτάκια και λίγα m&m's για χρώμα και πήραν το δρόμο τους για το bazaar. 

Για όσους δεν το ξέρουν, το ξεblogάρισμα ξεκίνησε ως μια ομάδα από bloggers  πριν από 7 χρόνια με σκοπό την βοήθεια και την υποστήριξη των παιδιών 0-3 ετών που κρατούνται μαζί με τις φυλακισμένες μητέρες τους στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας (πρώην Κορυδαλλού). Το πλαίσιο υποστήριξης, μαζί με τα 15 περίπου παιδάκια περιλαμβάνει και τις 90 και πλέον άπορες φυλακισμένες γυναίκες. Οι εθελοντές του ξεblogαρίσματος οργανώνουν αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης, διοργανώνουν εκδηλώσεις για την οικονομική υποστήριξη και την κάλυψη των άμεσων αναγκών των παιδιών και των άπορων, υποστηρίζουν εθελοντικές δράσεις μέσα στις φυλακές και υλοποιούν έργα για την καλυτέρευση της ζωής στις φυλακές όπως η δημιουργία της παιδικής χαράς, η αίθουσα εκδηλώσεων κ.ά..  Οι ανάγκες όμως είναι πολλές και χρειάζεται η υποστήριξη όλων.

Στο μπαζάρ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44, Γκάζι) θα βρείτε εκτός από έργα φυλακισμένων γυναικών, χειροποίητα  χριστουγεννιάτικα στολίδια, , τα «πατροπαράδοτα» τσίπουρα και ρακόμελά μας, σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά και κουλουράκια, λικέρ, χειροποίητα σαπούνια και κεραλοιφές, πολλούς τίτλους βιβλίων από δεύτερο χέρι σε τιμές από 0,50 εως 5 ευρώ άλλα μεταχειρισμένα είδη όπως ρούχα και είδη διακόσμησης, κοσμήματα και πολλά άλλα.

Παράλληλες δράσεις θα γίνουν τόσο για τα παιδιά όπως αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, θεατρικό παιχνίδι κ.α. καθώς και λαχειοφόρος με πολλά δώρα όπως προσκλήσεις για θεατρικές παραστάσεις. Όπως σε κάθε μπαζάρ η ομάδα του ξεblogαρίσματος θα συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης για τις φυλακισμένες και τα παιδάκια όπως: πάνες, είδη παιδικής περιποίησης, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, χαρτί υγείας, απορρυπαντικό για πλύσιμο ρούχων, υγρό καθαρισμού χώρου, σαπούνια, τηλεκάρτες κ.ά.

Πληροφορίες Χριστουγεννιάτικου Bazaar 
Σάββατο 13/12
Ωράριο: 11:00 έως τις 20:00
Κυριακή 14/12
Ωράριο: 11:00 έως τις 19:00 


Θέατρο «Χυτήριο», Ιερά Οδός 44, Τηλ. 2103412313 / 6951787821,Γκάζι (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Και η συνταγή που σας υποσχέθηκα για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα μελομακάρονα αλλιώς: (ή σκέτα μακάρονα όπως λέει και η Λένα αφού δε σιροπιάζονται):



Υλικά (περίπου 100 κομμάτια ανάλογα τις κουπ πατ που θα χρησιμοποιήσετε)

200 γρ. ζάχαρη
300 ml ηλιέλαιο
200 ml ελαιόλαδο
100 ml χυμό πορτοκάλι
100 ml κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας κανέλα και γαρύφαλλο σκόνη
1,5 κουταλάκι μπέικιν
1,5 κουταλάκι σόδα 
1 κιλό και 200 γρ. αλεύρι μαλακό

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν στο μιξερ στη μεσαία ταχύτητα. Τη σόδα τη διαλύουμε μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού - ΠΡΟΣΟΧΗ αφρίζει!!! Στη συνέχεια αδειάζουμε το παχύρευστο μείγμα σε λεκάνη και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπείκιν ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μόλις έχουμε μια γυαλιστερή και εύπλαστη ζύμη, ανοίγουμε με τον πλάστη και κόβουμε με κουπ πατ σε ό,τι σχέδιο θέλουμε. Τα ψήνουμε για 12 - 15 λεπτά στους 180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο.   

Και αυτή η ανάρτηση συμμετέχει στο Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι του Stars and Icicles.

17 σχόλια:

  1. Ωραία κίνηση και ωραία μακάρονα!!! Μπράβο σε όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στην αδελφή μου άρεσε από πάντα να τρώει άψητα τα μελομακάρονα που φτιάχναμε στο σπίτι, δεν το είχα καλο σκεφτεί για μαζική παραγωγή ωραία η ιδέα σου!
    (και φυσικά ευχαριστούμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την φυλώ για τα επόμενα Χριστούγεννα τη συνταγή αυτή!!`!και μπράβο για την πρωτοβουλία σου αυτή!!~..Σε ευχαριστώ πολύ που συμμετείχες στο party μου!!καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα δοκιμαστούν και αυτά!!! Πολύ ωραία η συνταγή σου!!
    Από το πάρτυ του mama's and papa's

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και μόνο ο σκοπός αξίζει άπειρα συγχαρητήρια!!! Εύχομαι του χρόνου να μπορώ να συμμετέχω και εγώ στην προσπάθεια θα σας με όποιον τρόπο μπορώ!!!! Πολλά φιλιά στέλνω. Από το mama s n papa s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπραβο για την κίνησή σας. Στα υπόψιν και τα (μελο)μακάρονα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν την είχα σκεφτεί αυτή την εκδοχή, οφείλω να ομολογήσω! Και γιατί όχι δηλαδή? Θα είναι εξίσου νόστιμα...μπισκοτάκια! Από το link party του mama's n' papa's έρχομαι κι εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όμορφη η κίνησή σας !!Ευχαριστούμε για τη συνταγή! (από το πάρτυ της Εύης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν γνώριζα καθόλου γιαυτη τη δράση Πολυάννα! Συγχαρητήρια εξαιρετική κίνηση και ωραία ιδέα τα ασιρόπιαστα μελομακάρονα! Ηρθα από το πάρτυ της Εύης για να μείνω! Χαίρομαι που σε γνωρίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ασιρόπιαστα ε? δεν το είχα σκεφτεί! μπαίνει και αυτή η συνταγή στα υπόψη! κάτσε να δεις που έχω προγραμματίσει τόσα πράγματα να κάνω και τελικά δεν θα προλάβω τίποτα αφού κάτι λένε ότι δεν θα πάρουμε καθόλου άδεια γκρρρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ ανάρπαστα γίνονται σου λεω!!!
      Έλα έλα θετική σκέψη και άδεια θα πάρεις και όλα θα γίνουν :)

      Διαγραφή
  11. Μπράβο επί δύο! Και όσο για τη συνταγή, την κρατάω, εννοείται. Τα "μακάρονα" μου φαίνονται αρκούντως μοσχομυριστά και το σκεφτόμουν να φτιάξω κι εγώ μελομακάρονα χωρίς να τα μελώσω. Τώρα βρήκα και τη συνταγή!

    Καλημέρα
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μόλις μου θύμησες πως όταν ήμουν μικρή και η μητέρα μου ετοίμαζε 5-6 λαμαρίνες (ταψιά) μελομακάρονα τη φορά..... πάντα της ζητούσα και κρατούσε τουλάχιστον το ένα εξ΄αυτών "αμέλωτο¨ -έτσι το έλεγα τότε- και τα έτρωγα μόνη μου σαν μπισκοτάκια!!!! Μούρλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα η νοστιμιά ειναι μπροστά στα μάτια μας!!!! Καλώς ήρθες :)

      Διαγραφή
  13. Κι εγώ προτιμώ τα μελομακάρονα χωρίς μέλι. Είμαι του μπισκότου! Τα δικά σας πάντως φαντάζομαι πως θα είναι τα καλύτερα γιατί είναι για έναν εξαιρετικό σκοπό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λοιπόν κι εγώ ώς παιδί τρελενόμουν να τα τρώω πριν σιροπιαστούν! Τώρα λέω ναι σε όλες τις εκδοχές τους!!!
    Όσο για τη δράση σας ένα μεγάλο μπράβο <3
    Από το πάρτι της Μάχης (http://mommasdailylife.blogspot.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή