Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Όταν η Παραμυθοκουζίνα έρχεται στο σπίτι

Ο κακός πρίγκηπας που μεταμορφώθηκε από μια μάγισσα 
(ένα παραμύθι που "μαγείρεψε" η Λένα*)


Ήταν παλιά ένας καλός πρίγκηπας που μια κακιά μάγισσα τον μεταμόρφωσε σε κακό κι έβαλε και 4 κακά πουλιά να τον ακολουθούν. Στο δρόμο του βρήκε αστέρια και πολλά μαγικά διαμάντια. Τα διαμάντια συνδέονταν με ένα κόκκινο καλώδιο και δίπλα τους ήταν ένα πολύ περίεργο κόκκινο αστέρι. Ακολούθησε τα διαμάντια και βρέθηκε μπροστά σε μια όμορφη πριγκίπισσα. 

Η πριγκίπισσα μόλις τον είδε τον ερωτεύτηκε, λύθηκαν τα μάγια, ξαναέγινε καλός και παντρευτήκανε. Έφτιαξαν ένα βασίλειο, μοίρασαν στο λαό τους τα διαμάντια και έμειναν βασιλιάς και βασίλισσα καλοί για πολλά πολλά χρόνια. Ο λαός τους ήταν πάντα ευτυχισμένος και χαρούμενος κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.   

* Εκτός από τις ξυλομπογιές και τα χρωματιστά καλαμάκια, οι δύο φιγούρες που χρησιμοποίησε η Λένα ήταν από τις φιγούρες που δίνονταν μαζί με το πρόγραμμα και το cd της εξαιρετικής παράστασης "Η Χιονάτη και οι Εφτά Νάνοι" του θίασου του Η. Καρελλά, που είδαμε το χειμώνα στο ΤΡΙΑΝΟΝ

Είμαι σίγουρη ότι όλοι ξέρετε ή τουλάχιστον εχετε ακούσει την Παραμυθοκουζίνα του καταπληκτικού και πολυπράγμωνα Κώστα Στοφόρου (ή κυρίου Κώστα όπως λέει και η Λένα). Μπορείτε να δείτε το blog της Παραμυθοκουζίνας εδώ ή να την ακολουθήσετε στο Facebook εδώ. Εμείς είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε έναν κύκλο της Παραμυθοκουζίνας και να μαγειρέψουμε ένα παραμύθι στη Magenta το Δεκέμβρη που μας πέρασε και πραγματικά μαμά και κόρη ενθουσιαστήκαμε. Χρησιμοποιώντας την τράπουλα των παραμυθιών (την οποία πρέπει σύντομα να αποκτήσουμε) τα παιδιά σε τρεις συναντήσεις με τη βοήθεια του Κώστα Στοφόρου και της εικαστικού Σταυρούλας Καζιάλε έφτιαξαν και ζωγράφισαν ένα καταπληκτικό παραμύθι. Αν θέλετε μπορείτε να το δείτε εδώ

Ο κύριος Κώστας παραμυθομαγειρεύοντας στη Magenta
Πέρα από τον ενθουσιασμό της Λένας, η όλη διαδικασία μου άρεσε κι εμένα πάρα πάρα πολύ. Τραβώντας μια μια κάρτα τα παιδιά καλούνται να αποφασίσουν για την εξέλιξη της ιστορίας τους και να δώσουν τη δική τους τροπή. Είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να εξασκήσουν τα παιδιά τη φαντασία τους, να περάσουν όμορφα με τους γονείς τους και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Είναι μοναδικό πώς ξεκινάνε κάτι και προσθέτοντας στοιχεία το ένα μετά το άλλο, φτιάχνουν κάθε φορά μια πρωτότυπη και εξαιρετική ιστορία. Απόδειξη του πόσο καλά πέρασε και πόσο της έμεινε αυτή η διαδικασία, το ότι χθες έξι μήνες μετά εκεί που ξεκίνησε να κάνει μια ζωγραφιά μου είπε: "Μαμά θες να μαγειρέψουμε ένα παραμύθι όπως στην Παραμυθοκουζίνα? Πότε θα ξανακάνει ο κύριος Κώστας να πάμε πάλι?" Κι έτσι ζωγραφίζοντας και παίζοντας και φτιάχνοντας την ιστορία περάσαμε πάνω από μια ώρα πολύ πολύ ευχάριστα. Εντάξει, δεν είναι το πιο πρωτότυπο παραμύθι που έχετε διαβάσει αλλά.... είναι δικό μας και το αγαπάμε πολύ. Άλλωστε απολαύσαμε τόσο τη διαδικασία! 

Αν θέλετε κι εσείς να ζήσετε την εμπειρία της Παραμυθοκουζίνας έχετε την ευκαιρία την Παρασκευή 4/7/2014 στο Πόρτο Ράφτι που θα στηθεί με θέμα "Παραμυθο-SOS-τε τις παραλίες!!!".  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ

Μέχρι τώρα ένα από τα αγαπημένα μας παιχνίδια με τα παιδιά ήταν να αλλάζουμε τα λόγια σε γνωστά τραγούδια και να βάζουμε δικά μας (με μεγάλα μας χιτάκια τα "Βγαίνει ο μπομπίκος ο ψαράς, Μπούμπη μπούμπη είσαι εδώ κλπ. κλπ.) Από προχθές το απόγευμα όμως νομίζω ότι μας κόλλησε και καινούρια συνήθεια και το βλέπω τα παραμύθια μας να γίνονται σύντομα τόμος!  

9 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα η πρότασή σου Πολυάννα! Πρέπει να γίνεται καταπληκτική δουλειά σ'αυτό το εργαστήρι...και φάνηκε από την όμορφη ιστορία της μικρής σου με το αίσιο τέλος φυσικά! Να τη χαίρεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ αυτήν την Παραμυθοκουζίνα την παρακολουθώ καιρό και δεν έχει τύχει να συμμετέχουμε, κοιταω περισσότερο τις δράσεις της στο πορτο ραφτη που έχουμε εξοχικο, τώρα που διάβασα και το αριστούργημα της μικρής σου, θα το ψαξω καλυτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ναι τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Ο Κωστας κάνει εξαιρετική δουλειά !

      Διαγραφή
  3. αααα πολύ ωραίο ακούγεται...νομίζω ότι υπάρχει και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που ρίχνεις ζάρια που έχουν πάνω εικόνες και προσπαθείς να φτιάξεις ιστορία με τις εικόνες που σου έτυχαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία η διαδικασία και είναι καταπληκτικές οι ιστορίες που σκαρφίζονται τα πιτσιρίκια

      Διαγραφή
  4. Φαίνεται πολύ ωραία δράση! Και μάλλον θα φτιάξω κι εγώ μια τράπουλα των παραμυθιών!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή