Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ωραία και (σχεδόν) οικογενειακά Κούλουμα

Ανήκω στους ανθρώπους που θέλουν να διατηρούν τις παραδόσεις και τα έθιμα όσο περισσότερο γίνεται και προσπαθώ ειδικά από τότε που έγινα μαμά κάθε χρονική περίοδος να έχει στο σπίτι μας τη σημασία που της αρμόζει. Αυτό σημαίνει να έχει τα τραγούδια της, τα φαγητά της, τα ρούχα της (ανάλογα με την περίοδο) και με απλά λόγια γιατί ακόμη τα παιδιά είναι μικρά, να έχει και την ιστορία της! Απλό παράδειγμα: την Κυριακή, φώναζα στη Λένα που έτρωγε το μπιφτέκι της:  "Έλα να φας τυρί, είναι της Τυρινής σήμερα!!!!!" και παράλληλα συνειδητοποιούσα ότι ήταν σαν να ακούω τη φωνή της αγαπημένης μου μανούλας μερικά χρόνια πριν:) 

Παράλληλα είμαι και από τους ανθρώπους που προσπαθούν να διατηρούν την οικογένεια ενωμένη, ευχαριστιέμαι τραπέζια και οικογενειακές συγκεντρώσεις που θυμίζουν "Λωξάντρα" και με πιάνει κυρίως στις "μεγάλες" γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Καθαρά Δευτέρα κλπ.). Άλλες φορές το πετυχαίνω και άλλες πάλι όπως φέτος το καταφέρνω με απώλειες. Συγκεκριμένα φέτος οι γονείς μου δεν πέρασαν το τριήμερο μαζί μας, αναγνωρίζω όμως πώς τους χρειαζόταν και επιφυλάσσομαι για το Πάσχα :P 

Οι υπόλοιποι όμως μαζευτήκαμε και με μεγάλη μου χαρά έβλεπα τη μουρίτσα της Λένας να λάμπει και να λέει στον αδερφό της το πρωί της Δευτέρας μόλις ξύπνησε: "Σήμερα θα φάμε ειδικό ψωμί μπομπίκο μου,  που το λένε λαγάνα γιατί είναι Καθαρά Δευτέρα και θα είμαστε όλοι μαζί να φάμε τα ειδικά φαγητά που τρώνε αυτή τη μέρα και μας μαγείρεψε η γιαγιά!!!! (παύση για να με ρωτήσει: "Μαμάαααα.... Πώς τα λενε τα φαγητά που θα φάμε!?!?!?!?!?" και συνεχίζει...) Θα είμαστε όοοοοολοι μαζί και ο μπαμπάς θα πετάξει κι αετό!!!!" ακολουθούμενο φυσικά από το "Μπαμπάαααααα πάμε γρήγορα να πετάξουμε αετό δε βρέχει τώρα. Πάμε σου λέεεεωωωω!!!!!"
Γραφική?!?!? Ίσως...... Όμως με κάτι τέτοια μικρά πιστεύω πως φτιάχνουμε με τον άντρα μου για τα παιδιά μας ένα μικρόκοσμο γεμάτο οικογενειακές εμπειρίες, πως τα μαθαίνουμε να ξεχωρίζουν κάθε εποχή και να τη χαίρονται ανάλογα και πάνω απ' όλα πώς εκμεταλλευόμαστε το λίγο δυστυχώς προσωπικό χρόνο που έχουμε (κυρίως εκείνος) για να είμαστε όλοι μαζί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καλή Σαρακοστή σε όλους!!!!!!!     

3 σχόλια:

  1. δινεις το καλό παράδειγμα, σιγουρα στη δική μας οικογένεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε καλέ:) Μια χαρά το πάτε και μόνοι σας σιγά το παράδειγμα π0ου χρειάζεστε... Απλά είναι γνωστή η τρέλλα που κουβαλάω με τις οικογενειακές μαζώξεις και την τήρηση εθίμων κλπ. κλπ.

      Διαγραφή
    2. θελαμε να φτιαξουμε την κυρα Σαρακοστη οπως περσι (τοτε την μαθαμε εξαιτιας του σχολιου δε την θυμομουν) αλλα δε προλαβαμε... καθε βδομάδα κοβαμε ενα ποδαρακι ειχε ξετρελαθει ο μικρος μου με αυτην περσι ... περιμενε πως και πως την Κυριακη του Πασχα...

      Διαγραφή