Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Μικροί χημικοί: εσείς ξέρετε το μαγικό λαχανόζουμο;

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν γεμάτο δραστηριότητες και κέφι για μικρούς και μεγάλους στο Πολυαννοσπιτο και κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος! Το κλείσιμο όμως μας επιφύλασσε από το πουθενά, διασκέδαση και για τους πέντε μαζί.

Η Λένα που όπως σας έχω πει έχει αναπτύξει μια φοβερή αγάπη για τη χημεία και τα πειράματα, κατα τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής αποφάσισε ότι θέλει να κάνει ένα πείραμα. Παρακάλεσε λοιπόν τον μπαμπά της και καλό μου να της βρει κάποιο στο internet με υλικά που είχαμε ήδη. Και βρήκε ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΛΑΧΑΝΟΖΟΥΜΟ!!! Δείτε το και κάντε το κι εσείς:

1. Κόβετε ένα κομμάτι κόκκινο λάχανο και το χτυπάτε με λίγο νερό στο μπλέντερ: 


2. Σουρώνετε το ζουμί και το μοιράζετε σε δυο ποτήρια:


3. Στο ένα ρίχνετε σιγά σιγά υγρή αμμωνία ή (αν δε σας βρίσκεται όπως εμάς) μαγειρική σόδα. Ως δια μαγείας το ζουμί γίνεται μπλε:


4. Στο άλλο ρίχνετε ξύδι ή χυμό λεμόνι και ταραταταμ, έχετε ένα ωραίο ροζακι:


5. Μετά μπορείτε να κάνετε δοκιμές αυξομειώνονται τις ποσότητες για να δείτε τις διάφορες αποχρώσεις αλλά και εναλλαγές στα μείγματα για να τα δείτε να επανέρχονται στο μωβ ή και να αφρίζουν:


Το σίγουρο είναι ότι θα το διασκεδάσετε και αν τα πιτσιρίκια σας έχουν και απορίες όπως τα δικά μας μπορείτε με απλό τροπο να τους κάνετε μια εισαγωγή στις βάσεις, τα οξέα και τους διαλύτες! 

Διάβασα επίσης ότι αν βρέξεις ένα φίλτρο καφετιέρας με το μαγικό λαχανόζουμο και το αφήσεις να στεγνώσει, ρίχνοντας του μετά λεμόνι η αμμωνία κάνει ψυχεδελικά χρώματα και σχέδια όποτε ανυπομονούμε να το δοκιμάσουμε και αυτό!

8 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο το πείραμα σας! Σίγουρα τα πιτσιρικια θα ενθουσιάστηκαν! Θα το δοκιμάσουμε και εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ τρελάθηκαν από τη χαρά τους λέμε :) Να το κάνετε και να μου πεις εντυπώσεις!!!

      Διαγραφή
  2. Έλα ρε! Καταπληκτικό! Είδες για να μην έχουμε μεγαλύτερα παιδιά δεν τα ξέρουμε αύρα! Οπότε περιμένουμε καθοδήγηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κι εγω τώρα μαθαίνω μη νομίζεις. Απλά μια και η Λενα έχει δείξει τέτοιο ενδιαφέρον είπα να της το καλλιεργήσω όσο μπορώ. Επιπλέον περνάμε ωραία και δημιουργικά όλοι μαζί :)

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Α ναι βασικό το ακίνδυνο. Αν και η μικρή έχει ενθουσιαστεί με κάτι αλλά με εκρήξεις και δε μας σώζει τίποτα! Χαχαχχαχα

      Διαγραφή
  4. Μας ανοίγεις δουλειές...Χαχα :)
    Με έβαλες σε πειρασμό να το κάνω :) Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Μα είχε τόσο πλάκα. Και οι φατσούλες τους μόλις άλλαζε το χρώμα ήταν όλα τα λεφτά ;) Να το κάνεις !!!!

      Διαγραφή